Buiksloterweg 99, 1031 CJ, AmsterdamMa - Vrij: 07:00 - 17:00 /

Actueel

Online tool voor kankerpatiënten met een migratieachtergrond

Hoe kan je anderstalige patiënten goed helpen? En hoe zorg je ervoor dat patiënten met een migratieachtergrond zich in hun eigen taal kunnen voorbereiden op het gesprek met de arts? Daarvoor ontwikkelde de Universiteit van Amsterdam, samen met Pharos, de Gesprekspartner. Een online tool voor kankerpatiënten met een migratieachtergrond.

De online tool voor kankerpatiënten met een migratieachtergrond is ontwikkeld omdat ouderen met kanker een risicogroep vormen als het gaat om miscommunicatie met artsen en zorgverleners. Bij niet-Westerse migranten is dit risico nog veel groter.

Tijdens gesprekken met een arts heb je een bepaalde taalvaardigheid nodig. Ook wordt er vanuit gegaan dat je weet welke patiëntenrechten je hebt. Bij niet-Westerse migranten komt het ook vaak voor dat ze andere opvattingen hebben over bijvoorbeeld ziekte en gezondheid.

Oudere migranten nemen vaak een familielid mee als tolk. Dit is niet optimaal: de familieleden zijn niet opgeleid tot tolk en vertalen daarom slechts gedeelten van het gesprek. Ook komt het voor dat de patiënt niet open durft te zijn met zijn familielid naast zich.

Door al deze factoren komt miscommunicatie vaak voor. De patiënt voelt zich niet goed begrepen.

Kankerpatiënten met een migratieachtergrond beter helpen

Gevolg is dat de patiënt minder vertrouwen heeft in de (Nederlandse) artsen. Soms gaat de patiënt naar het land van herkomst om behandeld te worden.

In het online systeem Health Communicator is een tool ontwikkeld om de kankerpatiënten met een migratieachtergrond beter te helpen. De Gesprekspartner, beschikbaar in het Turks, Berber en Arabisch, helpt patiënten om zich voor te bereiden op het gesprek met de arts. Tevens geven ze via een vragenlijst aan over welke onderwerpen zij het willen hebben.

Meer weten over de Gesprekspartner en het onderzoek? Bekijk het hele nieuwsbericht (tevens de bron van dit artikel) op de website van de Universiteit van Amsterdam.

Deel dit bericht