Buiksloterweg 99, 1031 CJ, AmsterdamMa - Vrij: 07:00 - 17:00 /

Actueel

Effectieve communicatie bij lage gezondheidsvaardigheden (proefschrift)

Van burgers wordt verwacht dat zij verantwoord met hun gezondheid omgaan. Maar veel Nederlanders, ongeveer een kwart van de bevolking, hebben onvoldoende gezondheidsvaardigheden (ook wel health literacy genoemd). Deze groep mensen heeft moeite met het selecteren, verwerken, begrijpen en gebruiken van gezondheidsinformatie. Corine Meppelink onderzocht daarom hoe de gezondheidscommunicatie effectiever gemaakt kan worden. Zij bekeek in hoeverre factoren als tekstcomplexiteit, bewegend beeld en gesproken tekst de verwerking van gezondheidsinformatie beïnvloeden.

Het verwerken van informatie vergt meer cognitieve inspanning van mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Het gebruik van eenvoudige teksten en afbeeldingen biedt een oplossing als de inhoud zich daarvoor leent. Wat bleek was dat boodschappen die geschikt zijn voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden ook effectief zijn onder mensen met adequate gezondheidsvaardigheden. Als je digitale gezondheidsinformatie zorgvuldig ontwerpt, wordt de informatie beter bruikbaar voor de hele bevolking. Hierdoor neemt iedereen na het bekijken van de gezondheidsinformatie een beter geïnformeerde beslissing. Het voordeel is dus niet beperkt tot de groep met lage gezondheidsvaardigheden!

Gezondheidsboodschappen efficiënt overbrengen

‘Uit mijn onderzoek blijkt dat het verwerken van informatie meer cognitieve inspanning vergt van mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden,’ vertelt Meppelink. ‘Deze groep heeft meer moeite om zich een beeld te vormen bij de informatie. Het gebruik van eenvoudige teksten en afbeeldingen kan een oplossing zijn.’ Ook een animatie kan volgens de promovendus uitkomst bieden. ‘Een mooi voorbeeld is een animatie die wij lieten zien van de ontwikkeling van darmkanker, wat als zeer informatief werd ervaren door deze groep.’

Promotiedetails
Mw. C.S. Meppelink: Designing Digital Health Information in a Health Literacy Context. Promotoren zijn prof. dr. E.G. Smit en prof. dr. J.C.M. van Weert.

Deel dit bericht